Euroopan jokiristeilyt

Kaupunkilomat Euroopassa ovat monelle kerran vuodessa tapahtuva kokemus. Pieni pyörähdys Berliiniin, Kööpenhaminaan tai Pariisiin katkaisevat mukavasti arjen. Kahden tai kolmen päivän kaupunkimatkoja löytää tarjouksista ja edullisimmillaan ne ovat vain muutaman satasen hintaisia.

Monesti lyhyillä matkoilla tulee kuitenkin olo, että olisi ollut mukavaa mennä syvemmälle maan sisäosiin. Miltä Unkari näyttää Budapestin ulkopuolella? Parin päiCruise118_all_about_cruise_2015_1307_insider_access_P_and_O_Ventura_top_deckvän aikana ei juuri ehdi keskusta-alueen ulkopuolella pistäytyä. Samoin liikenneyhteyksistä selvän ottaminen voi olla liian vaivalloista lyhyttä matkaa ajatellen. Kaupungit vaikuttavat usein päällisin puolin hyvin toistensa kaltaisilta eikä paikallisesta elämästä juuri näe vilaustakaan. Miten saada enemmän irti Euroopan pikkukaupungeista? Miten saada kosketus aitoon keskieurooppalaiseen sielunmaisemaan?

Veiksel, Oder, Elbe, Rein, Maas… Vanha litania Euroopan joista kouluajoilta tulee mieleen, kun katsoo valikoimaa Euroopan jokiristeilyistä netistä. Reittejä löytyy esimerkiksi Tonavalta, Hollannista, Ranskasta ja Saksasta. Useimmalla matkalla mennään monen eri maan alueella. Virtaahan esimerkiksi Tonava reitillään peräti kuuden valtion halki. Alkunsa se saa Saksan Schwartzwaldista ja se päätyy Mustaanmereen Romaniassa.

Tonavan risteilyt joko lähtevät tai päättyvät usein Budapestiin. Lennot lähtö- ja päätepisteisiin hankitaan omalla kustannuksella. Laivalla puolestaan on täysihoito. Juomat kuuluu maksaa itse. Pysähdyspaikoissa on mahdollista lähteä myös maksullisille retkille.

Risteilyjen kesto on usein noin viikon verran. Tonavan risteilyn kulku voi olla esimerkiksi seuraavanlainen. Retken aluksi tutustutaan Budapestin nähtävyyksiin. Tonava halkoo Budapestin keskustan Budaan ja Pestiin, joten laivaan astutaan aivan kaupungin keskustassa, Elisabet -sillan kupeessa. Unkarin kaunis pääkaupunki jää taakse, kun edetään Tonavaa pitkin ensin unkarilaisten kylien kuten Szentendren ja Esztergomin ohitse kohti Slovakiaa ja Bratislavaa, jossa on seuraava pidempi pysähdys. Bratislavaan tutustumisen jälkeen lähdetään kohti Itävaltaa, jossa matka päättyy Wieniin. Itävallan upeaan pääkaupunkiin tutustuminen kruunaa matkan. Habsburgilaisissa maisemissa eli 1800-luvun komeaan tyyliin rakennetut Budapest ja Wien antavat hyvän käsityksen Euroopan historiasta Mozartin aikakaudelta. Mikä sopisikaan sen paremmin, kuin että eräs Tonavalla kulkevista risteilylaivoista on nimetty ihanan Sissi-kuningattaren mukaan Sissiksi.

Jokiristeilyillä viihdykettä tuovat järjestetyt viihde-esitykset ja rentoutuminen mukavissa oleskelutiloissa. Ruokailut ovat tyylikkäitä kuten loistoristeilyilläkin. Parasta on kuitenkin ohi valuvien maisemien seuraaminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *