Norjan jokiristeilyt

1800-luvun lopulle asti Norjacruise-ship-788369_960_720n vuonoissa elettiin eristäytynyttä elämää. Kun vuonna 1893 Hurtigruten -yhtiö aloitti vuoroveneliikenteen Bergenistä Kirkkoniemeen ja takaisin, vuonojen asukkaat pääsivät kosketuksiin muuhun maailmaan. Postin kuljettaminen vuonoihin alkoi silloin, samoin matkustajaliikenne. Aikoinaan laivamatka kesti kesällä kolme viikkoa ja talvella peräti viisi kuukautta. Myrskysäät ja heikosti tiedossa olevat laivaväylät aiheuttivat pahoja myöhästymisiä. Aikojen kuluessa yhteydet ovat kuitenkin nopeutuneet selvästi. Nykyään 11 laivaa liikkuu koko ajan kaupunkien välillä ja matka kestää päästä päähän ja takaisin 11 päivän ajan.

Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit. Hurtigrutenin vuonoristeilyä onkin sanottu risteilyksi maailman kauneimmalla seudulla. Yhteen suuntaan matka kestää viiden yön ja kuuden päivän ajan. Vuorolaivoilla pysähdykset ovat lyhyitä eikä niillä ehdi tehdä kierroksia pysähdyspaikoissa. Erilaiset matkayhtiöt myyvät risteilyjä laivoille ja näissä voi olla enemmän valikoimaa päiväretkissä.

Risteilymatkaan kuuluu yleensä täysihoito eli aamiainen, lounas ja päivällinen. Laivat eivät ole samalla lailla isoja ja upeita ja täynnä viihdytystä kuin esimerkiksi Karibian risteilyillä, vaan tekemistä on niihin nähden varsin suppeasti. Pääviihdykkeenä onkin upeiden maisemien katseleminen.

Vaikka matka kulkee erittäin kauniiden seutujen lävitse ja pysähtyy kuvankauniissa pikkukaupungeissa, joissa värikkäät talot koristavat vuonojen rinteitä, sää voi toisinaan tehdä tepposet. Jos sää sattuu olemaan sumuinen ja sateinen, maisemat voivat jäädä sumuverhon peittoon. Samoin laivan kannella ei välttämättä ole nautinto olla, jos ulkona sataa ja tuulee.

Meripahoinvointiin voi olla hyvä varautua. Laivat ovat vuono-olosuhteisiin tehtyjä, joten niissä merenkäynti saattaa tuntua. Kannattaakin siis ostaa mukaan kunnon pahoinvointilääkkeitä. Jos aikoo mennä reitin päästä päähän, on viisasta varustautua myös hyvällä kirjalla tai parillakin.

Jos matka alkaa Kirkkoniemen päästä, sinne lähdetään Suomesta käsin lentämällä ensin Ivaloon. Lentoliput kuuluvat matkatoimistoilla usein hintaan vuonoristeilyjen ollessa kyseessä. Kirkkoniemestä edetään Hammerfestiin ja Tromssaan. Hammerfest oli ennen Norjan pohjoinen pääkaupunki. Sieltä lähtivät löytöretkeilijät pohjoisille alueille tutkimusmatkoilleen. Matka jatkuu alaspäin Norjan rannikkoa Lofoottien kalastajakylien ohitse alas Napapiirille ja sieltä Trondheimin kautta Bergeniin, josta lennetään takaisin Suomeen.

Erityisen antoisaksi risteilyä kuvataan sekä keväällä että syksyllä tehtynä. Silloin luonto on elävimmillään ja maisemat parhaimmillaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *