Risteily arktisilla alueilla

Arktisten alueiden risteilyt ovat tulossa yhä suositummiksi. Ilmastonmuutokseen liittyvä jään sulaminen arktisilla seuduilla on saanut varustamot kiinnostumaan arktisista alueista. Luoteisväylän avautuminen merenkululle jään sulettua sieltä ja mahdollistettua liikkuminen Tyyneltämereltä Atlantille pohjoiskautta Grönlannin rannikkoa pitkin on herättänyt paljon m1280px-Carnival-Freedom-Cruise-Shipyös kritiikkiä. Ilmastonmuutos on vakava haaste koko ihmiskunnalle, jonka aiheuttamia haittoja ei välttämättä ole aivan eettistä käyttää viihdetarkoituksiin.

Luoteisväylää ollaan kuitenkin yleistämässä risteilykäyttöön ja Yhdysvaltojen ja Kanadan pelastusviranomaiset ovat jo harjoitelleet pelastusoperaatioita arktisella alueella haaksirikon varalta. Risteilyn voi tehdä vasta loppukesästä, jolloin jäät ovat todennäköisesti sulat. Sääolosuhteet ovat kuitenkin hyvin haastavat, sillä tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Jää saattaa olla vahvempaa kuin mitä kapteeni arvelee ja tällöin voidaan joutua vakavaan vaaratilanteeseen. Rannikkovartioston tukikohdat ovat pahimmillaan 1500 kilometrin päässä. Siksi matkustajien on otettava kallis vakuutus, joka kattaa mahdolliset pelastuskulut 44 000 euroon saakka.

Ensimmäiselle risteilylle on tarkoitus lähteä loppukesästä 2017. Risteilijä on suurikokoinen alus, jossa on sviittitasoiset hytit ja normaali loistoristeilijän varustetaso. Tässä Luoteisväylän risteily eroaa muista arktisen alueen risteilyistä, jotka tehdään tavallisimmilla laivoilla. Matkat ovat hyvin kalliita, lähes 20 000 euroa. Tosin niiden kestokin on pitkä, lähes kuukausi.

Muita arktisten alueiden risteilyjä voi tehdä esimerkiksi Huippuvuorien ja Grönlannin rannikoilla ja Etelämantereen kohteissa. Jopa Antarktikselle pääsee risteilemään. Huippuvuorien risteilyn voi tehdä esim. MS Nordstjernellä. Alus on 1950-luvulta ja se on kulkenut alun perin Norjan vuonoreittiä 50 vuoden ajan. Ravintoloita laivassa on kaksi ja tämän lisäksi kahvila ja baari ja pari lounge -tilaa. Hytit ovat pienet ja yksinkertaiset. Matkustajia laivaan mahtuu vain noin sata.

Huippuvuorten risteilyt tehdään usein kesäaikaan, koska silloin liikkuminen jään suhteen on turvallisinta. Matkalle lähdetään lentämällä Longyearbyenin lentokentälle Huippuvuorille. Risteilyllä tutustutaan esimerkiksi vanhoihin valaanpyytäjien asumuksiin, fossiileihin ja lintujen ja mursujen elinpaikkoihin.

Huippuvuorten risteilyillä on täysihoito, mutta viihdettä ei juurikaan ole. Sen asemesta matkoilla on usein mukana asiantuntijoita, kuten napatutkijoita ja paleontologeja, jotka luennoivat matkakohteiden kiinnostavista seikoista syvemmin. Lisäksi matkustajia perehdytetään valokuvaamisen saloihin. Pysähdyspaikoissa voi olla mahdollisuus myös koiravaljakkoajeluihin tai kajakkiretkiin, etenkin jos jää risteilyn jälkeen vielä lisäpäiväksi Longyearbyeniin. Monella on haaveena myös nähdä jääkarhu ja muita eksoottisia eläimiä.

Risteilyjen kesto on noin viikko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *