Venäjän risteilyt

Venäjä tarjoaa risteilyjen ystävälle aivan uudenlaisen, mielenkiintoisen kohteen. Joet ja sisäjärvet tarjoavat mahdollisuuden nähdä upeita maisemia tasokkaista risteilylaivoista käsin. Etelämeren loistoristeilyt ja Euroopan jokiristeilyt läpikäyneelle Venäjä voi antaa kosketuksen kokonaan uuteen,dbca6ae7f2990b63245351e9b47b8f21_XL itäiseen kulttuuriin.

Risteilyt voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään. On olemassa Laatokan ja Äänisen alueen risteilyjä, risteily Pietarista Moskovaan ja Volgan risteilyjä. Kaikilla näillä reiteillä liikutaan viihtyisillä jokialuksilla. Täysihoito kuuluu risteilyn hintaan, samoin kuin retkiohjelma pysähdyskohteissa. Hyteissä on suuret maisemaikkunat ja ilmastointi. Myös ohjelma laivoilla kuuluu hintaan. Se voi olla esimerkiksi laadukkaita konsertteja, esitelmiä, viihde-esityksiä ja kursseja. Jopa aamuvoimistelua voi olla tarjolla. Täysihoitoon kuuluu kolme ateriaa päivässä.

Tyypillinen Laatokan risteily alkaa Pietarista käsin. Laatokalle liikutaan Nevajokea pitkin. Matkan varrella nähdään esimerkiksi Valamo, Konevitsan luostarisaari, Sortavala ja lopulta myös suomalaisille merkityksekäs Syväri.

Risteilyllä Moskovasta Pietariin nähdään uskomattoman kauniita kultaisen kehän kaupungeiksi kutsutut Uglits ja Jaroslav. Lisäksi nähdään monia eri luostareita, jännittävä kirkontorni, joka jäi Stalinin kanavatöiden takia osittain veden alle ja lopuksi vielä Äänisellä Kitzin museosaari ja sen kauniit puukirkot.

Volgan risteilyt ovat kokonaan oma lukunsa. Yksi maailman suurimmista joista on ollut maisemana monelle romaanille ja näytelmälle. Historian saatossa siellä ovat olleet niin venäläiset, viikingit kuin mongolit ja tataaritkin. Risteilyjä on tarjolla erilaisia. Matkaan lähdetään yleensä Kazanista, tataarikulttuurin keskuksesta. Risteilyt vievät mm. Astrahanin kaupunkiin tai Permiin. Suomalais-ugrilaisen kielikunnan syntymäalueelle Uralille päästään Permin risteilyllä. Nähtävyyksiä seudulla on useita, esimerkiksi Plakunin vesiputoukset ja Kungurin jääluolat.

Venäjän risteilyt tarjoavat näkökulman naapurimaamme syvään historiaan, ruokaa ja musiikkikulttuuria myöten. Venäläisen elämänmuodon monet puolet näkyvät pysähdyksillä joen varsien kaupungeissa. Harvoin tulee ajatelleeksi, miten monta kieltä ja kulttuuria Venäjällä todellisuudessa on. Venäjän kieli on virallinen kieli, mutta alueella puhutaan monia pieniä kieliä. Pelkästään suomalais-ugrilaista alkuperää olevia kieliä kuten komia Perminmaalla puhutaan lukuisia.

Matkat Volgalla kestävät kymmenisen päivää. On hyvä muistaa, että Venäjälle tarvitaan viisumi ja sen hankkimiseen on hyvä varata aikaa vähintään kaksi viikkoa. Viisumi maksaa 30-40 euroa. Risteilyjen retket tehdään pääosin suomenkielisellä opastuksella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *